Gerecycled goud altijd goed

Gerecycled goud uit elektronisch afval, wat moet je je daar eigenlijk bij voorstellen? Want laten we eerlijk zijn, het klinkt niet heel erg sexy. Maar bij Mara & Villosa vinden we dat je anno 2017 (bijna 2018!) niet meer kan spreken van elektronisch afval. Afval is iets waar je vanaf wilt, terwijl onze oude en afgedankte elektronica echt heel waardevol zijn. We leggen je in een notendop uit waarom.

Urban mine en gerecycled goud

In al onze oude mobieltjes (ja, ook die uit 1998) printers, desktops en laptops, moederborden, chips, stroomkabels en ga zo maar door zitten de mooiste materialen die we opnieuw kunnen gebruiken. Natuurlijk verschillende soorten plastics en metalen, maar wij focussen ons op het edelmetaal goud. Goud staat erom bekend dat het stroom goed kan geleiden en elk oud elektronisch apparaat zit een klein beetje goud. Niet genoeg om zelf met een schroevendraaier en brandertje aan de gang te gaan, maar als je al die oude apparaten op een grote hoop gooit, ontstaat er een heuse goudmijn. Oftewel een urban mine. In een ton elektronisch afval is zelfs twintig keer meer goud te vinden dan in dan in een ton gouderts wat we nog uit de grond moeten halen. Niet heel vreemd dat recyclen van onze oude elektronica steeds belangrijker wordt gevonden.

Gelukkig is er in Nederland dus steeds meer aandacht voor recycling en zijn grote bedrijven verplicht om hun elektronicastromen te registeren en op de goede manier te laten vernietigen en recyclen.

Elektronisch afval gedumpt

Nog niet heel lang geleden belandde veel van ons elektronisch afval op afvalbergen in Afrika of Azië; het werd daar gewoon gedumpt. Wij waren ervan af en zij zaten met de rotzooi. Er ontstonden enorme brandende puinhopen omdat de lokale bevolking de kostbare (edel)metalen met eigen brandertjes eruit gingen halen. De giftige stoffen die daarbij vrij komen zijn verwoestend voor de volksgezondheid en voor het milieu. Hoog tijd dat we hier verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen elektronica.

Bovendien is gerecycled goud een mes dat snijdt aan twee kanten. Goud uit de grond halen is namelijk niet heel goed voor onze planeet. Dus hoe meer goud we kunnen hergebruiken, hoe beter!

 

Reageer

Je email adres wordt niet gepubliceerd.